Sportmassage / Blessurepreventie
"Het grootste kapitaal van de mens is gezondheid van lichaam en geest."

U denkt misschien pas na over een blessure, wanneer u er eentje opgelopen heeft. Maar wist u dat een sportmasseur uw spieren preventief kan masseren, wat de kans op een blessure verkleint en de sportprestaties verhoogt? Als het risico om geblesseerd te raken groot is, kan als extra bescherming of ter ontlasting van een "zwakke schakel" tape of een bandage worden aangelegd. Sportmassage is een manier om voor en na een sportprestatie het herstel van de spieren te bevorderen. Naast een goede warming-up is een pre-activiteitsmassage een goede voorbereiding op een prestatie. Net zoals, naast de cooling-down, een post-activiteitsmassage.

Vaak blijven we met spierpijnklachten en blessures onnodig en te lang doorlopen. Hoe klein een blessure of klacht ook lijkt, hij kan spieren, pezen en gewrichten beschadigen, waardoor de klachten verergeren. Vermoeidheid, stijfheid en pijn kunnen u dan belemmeren bij sport en werk. Sportmassage wordt gegeven aan de gezonde sportbeoefenaar om de lichamelijke conditie te bestendigen, te verbeteren en/of eventuele nadelige gevolgen van de sport als vermoeidheid, spierpijn en blessures zoveel mogelijk te voorkomen: de circulatie van het lymfestelsel verbetert, en de verwijdering van afvalstoffen, zoals melkzuurbacteriŰn, versnelt. Een van de meest belangrijke factoren die de massage be´nvloeden is het tijdstip van de massage ten opzichte van de sportprestatie. Zo onderscheidt men:
 • preactiviteitsmassage:
  voorafgaand aan de sportbeoefening. Het doel is de spieren een betere doorbloeding te geven om de sporter lichamelijk (en ook geestelijk) voor te bereiden op de komende lichaamsinspanning en de kans op blessures te verkleinen.
 • interactiviteitsmassage:
  tussen twee prestaties in, bijvoorbeeld in de rust. Afvalstoffen worden weggewerkt zodat men daarna weer optimaal kan presteren.
 • postactiviteitsmassage:
  na afloop van de prestatie. Tijdens de sportbeoefening ontstaat naast een grotere spierdoorbloeding een grotere vochttoevoer naar de spieren en melkzuurophoping, waardoor spierpijn en spierstijfheid kunnen optreden. Door massage worden de weefsels hersteld en vermoeidheids-, afvalstoffen en vocht afgevoerd, waardoor het herstel wordt bevorderd en eventuele spierpijn wordt voorkomen of sneller weggewerkt.
 • passiviteitsmassage:
  deze wordt toegepast in een trainingsvrije periode met als doel verlies van conditie zoveel mogelijk tegen te gaan.
Preactiviteitsmassage is een stimulerende massage, postactiviteitsmassage zorgt voor complete psychische en lichamelijke ontspanning door een verbeterde doorbloeding, dehydratie (ontwatering) van de spieren, wegwerking van afvalstoffen, verbetering van de stofwisseling en een verbeterde spierfunctie.

De massagetechnieken, die worden toegepast zijn effleurages (strijkingen), petrissages (knedingen), fricties (cirkelmassages), vibraties (trillingen) en tapotages (hakken, kloppen, slaan). Door de verschillende handgrepen goed te doseren, wordt optimaal effect bereikt.

Tapen en bandageren zijn bij de hedendaagse preventie van (sport)letsel niet meer weg te denken. Kennis van zaken en het gebruik van de juiste technieken is zeer belangrijk, omdat een foutief aangelegde tape of bandage meer kwaad dan goed doet. Een goed aangelegde tape of bandage ondersteunt een gewricht of spier tijdens een periode van verminderde belastbaarheid of in de trainingsopbouwfase. In de blessurepreventie kan een tape of bandage preventief, therapeutisch of als nazorg in de herstelfase dienen.

Deskundige begeleiding door ElleMass, massagepraktijk voor bedrijven en particulieren vergroot de kans op goed herstel en voorkomt verergering van klachten. Ook wordt de kans dat de blessure terug zal komen kleiner.

De anamnese, inspectie en functieonderzoeken om de oorzaak van de klacht te achterhalen voorafgaand aan de massage is gratis. Afhankelijk van de uitslag of van uw wensen zijn de volgende behandelingen mogelijk:
 • deelmassage nek, rug, schouders
 • deelmassage voor- en achterzijde benen
 • deelmassage borst, buik, voor- en achterzijde armen
 • massage van een enkele spiergroep / behandeling lokale blessure
 • tapen en bandageren (inclusief materiaal)
massage: gezondheidsbevorderend, pijnverlichtend en ontspannend