Triggerpoint massage
 
Wat zijn triggerpoints?
Een myofasciaal triggerpoint is een zeer drukpijnlijke spierverharding in het houdings- en bewegingsapparaat en kan een karakteristieke uitstralingspijn geven: een bundel spiervezels is constant aangespannen en kan zich niet meer kan ontspannen. Een triggerpoint ontstaat door stress, overbelasting van de spier, slechte houding, slechte voeding en ingeklemde zenuwbanen, waardoor bloedvaten en zenuwen worden afgekneld en de spier en zijn omgeving te maken krijgen met afnemende doorbloeding. Dit kan resulteren in bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en (chronische) pijnklachten.

Bij het belasten van een spier met een triggerpoint ervaart de patiŽnt pijn. Deze pijn is gelokaliseerd in een bepaald gebied kenmerkend voor die spier. Elke spier heeft zijn eigen karakteristieke uitstralingsgebied. Triggerpoints gaan niet vanzelf weg door rust! Als men echter weet waar men zoeken moet, zijn ze gemakkelijk te vinden en uit te schakelen.
Bij stijfheid en pijn in een gewricht zou u in eerste instantie altijd eerst moeten denken aan mogelijke triggerpoints in nabij gelegen spieren die verrekt of overbelast zijn.

Op welke klachten kan een behandeling invloed uitoefenen?
  • Hoofdpijnen
  • Nek-, schouder- en rugklachten
  • Ischias
  • Whiplash
  • Tennisarm
  • Carpaal tunnelsyndroom
  • Stressgerelateerde klachten
  • Pijnlijke en stijve spieren
  • Pijnlijke en stijve gewrichten als schouders, polsen, knieŽn, heupen en enkels
  • RSI
De behandeling
De behandeling is gericht op het lokaliseren van triggerpoints en kan gedurende enkele seconden lokaal pijn oproepen. De triggerpoint-therapie is dus geen plezierige ontspanningsmassage, doch de veiligste, meest natuurlijke en meest effectieve vorm van pijntherapie. Door triggerpoint-therapie - het uitoefenen van druk op die plekjes in de spieren - kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen weer verbeteren. De spier wordt ontspannen: de normale situatie wordt hersteld en de kans op nieuwe overbelasting wordt weggenomen. De meeste acute problemen kunnen in 3 tot 5 behandelingen worden geëlimineerd. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijk verbeteren.

Blijf niet onnodig (lang) met uw klachten doorlopen; hoe langer de periode tussen het ontstaan van de klacht en het begin van de behandeling is, des te meer behandelingen nodig zijn. Des te eerder de behandeling start, des te effectiever hij is en des te sneller u weer fysiek in staat bent "normaal te functioneren"!

Neem zo spoedig mogelijk contact op voor het maken van een afspraak en het opstellen van een behandelplan op maat!
  massage: gezondheidsbevorderend, pijnverlichtend en ontspannend